YouTube & Film, What’s in it For You?

29-11-2011 - Door Hilde de Jong

Op uitnodiging van Binger Filmlab en MediaDesk Nederland was Jelle-Jan Bruinsma (Youtube) op 29 november te gast in Amsterdam om Nederlandse content producenten te informeren over samenwerken met 's werelds grootste video platform.

YouTube Partner: Bij wie moet je zijn?
Jelle-Jan Bruinsma is 'Strategic Partner Development Manager YouTube Benelux' of zoals hij het zelf liever zegt: hij onderhoudt de contacten met de premium partners van Youtube. Dit zijn o.a. broadcasters, tv- en film producenten. 

Totaal heeft YouTube partnerovereenkomsten met ruim 20.000 partners. Naast de 'premium' partners zijn er ook veel onafhankelijke online contentproducenten die een succesvol kanaal runnen. Deze partners worden vanuit Dublin door Youtube ondersteund door het 'online team'.

Big Move Online
Content producenten zijn vanwege copyright nog steeds angstig voor het internet, de consumptie van video via het web groeit en groeit, mobiel wordt steeds belangrijker, DVD verkoop neemt af, advertentie inkomsten via tv zijn nog steeds GROOT maar het web timmert hard aan de weg: een opsomming van de trends die Bruinsma in zijn presentatie beschrijft. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk, waarom wil je als content producent samenwerken met Youtube?

Een aantal punten om te overwegen:
- Bereik: Youtube is de tweede zoekmachine ter wereld (na google) en genereert wereldwijd 3.000.000.000. views per dag.

- Het YouTube verdienmodel is gebaseerd op advertentie inkomsten. Voor YouTube partners zijn hiervoor diverse mogelijkheden. De nieuwste vondst zijn 'Trueview' advertenties. Dit principe is erop gebaseerd dat advertenties meer waard zijn als mensen ervoor kiezen om ernaar te kijken.

- Copyright control: YouTube beschikt over diverse tools om jouw content te volgen en te bewaken. Zijn er andere partijen die content uploaden waar jij de rechten van hebt? Dan kun je zelf kiezen hoe je wil reageren: 'block, monetise or control'

Long Form
Is YouTube ook interessant voor 'long form' content? In Amerika zijn ze een stap verder met deze tak van sport van in Nederland. Tot nu toe zijn twee Nederlandse 'long form' titels in Nederland beschikbaar op YouTube: "Het Paard van Sinterklaas" en "Goede Tijden, Slechte Tijden". Het verkopen van advertenties rond dit type producties komt in Nederland in vergelijking met Amerika langzaam op gang maar krijgt veel aandacht van YouTube.

YouTube.com/movies
Films huren via YouTube? Ook dat kan tegenwoordig via Youtube.com/movies. In Nederland is deze dienst wel beschikbaar maar nog zeer beperkt.

Youtube Originals
Helaas alleen in Amerika en als we Bruinsma mogen geloven voorlopig zeker niet in Nederland: Youtube Originals. Een web funding project geïnitieerd door YouTube waarbij professionele content producenten worden uitgenodigd hun formats te pitchen en te produceren voor online distributie via YouTube.

Live Streaming
Live video streams van grote events? Ook dit zie je steeds vaker op YouTube. Denk bijvoorbeeld aan het Coldplay concert dat werd geregisseerd door Anton Corbijn.

BELANGRIJKE TIP: Publiciteit
Ondanks het bereik en de mogelijkheden van YouTube benadrukt Bruinsma dat de vindbaarheid van je content een belangrijk aandachtspunt is. Hoe goed, mooi en geweldig je content ook is: zorg dat het vindbaar is. In Hollywood wordt per jaar meer dan 4 biljoen dollar aan marketing besteed, dan kun je natuurlijk niet verwachten dat het grote publiek jouw content online vindt zonder enige publiciteit.

Deze bijeenkomst bij Binger Filmlab werd georganiseerd in kader van thema: 'Nieuwe Media - Getting Down to (more) business'. Een verslag van de voorgaande bijeenkomst lees je hier.

Wat te melden? Reageer!

Commenting is not available in this channel entry.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.