watch web video youtube

Wat is een webserie? Wat werkt en wat niet…

29-04-2010 - Door Hilde de Jong

Series op het web zijn het niveau kleuterschool inmiddels echt wel ontgroeid. Natuurlijk wordt er nog steeds veel ‘ik speel met mijn camera en heb echt niets te melden’ materiaal op Youtube geupload, maar je hoeft niet meer zo heel goed te zoeken om wat pareltjes te ontdekken.

Met meer dan een miljoen viewers op Youtube trekken sommige clips meer kijkers dan een gemiddeld televisieprogramma en deze maand zijn alweer voor de tweede keer de Streamys uitgereikt, de Awards voor beste webseries. Hoog tijd om eens te onderzoeken wat de kracht is van webseries.

Wat is een webserie?
Een webserie is een webserie als het materiaal in eerste instantie voor het web gemaakt is. Natuurlijk kunnen webseries bij succes worden uitgezonden op TV, maar de oorsprong is en blijft op het web. Net zoals bij televisieprogramma’s en films zijn er bij webseries ook diverse genres te onderscheiden. Veel webseries kunnen geschaard worden onder traditionele genres zoals drama, comedy, politiek, reality / documentaire en animatie en toch zijn er op sommige punten grote verschillen met series die gemaakt zijn voor oude media.

Wat werkt op het web
De lengte van 1 aflevering is op het web vaak relatief kort, mensen kijken online niet zo snel een aflevering van 30 minuten af, laat staan een show van een uur. Uit een onderzoek dat door het Amerikaanse bedrijf TubeMogul werd uitgevoerd blijkt dat de ideale lengte voor een webvideo 2,5 tot 4 minuten is . Meer over dit onderzoek is te lezen op dit blog.

De productie van een webserie is vaak low budget. Veel dingen worden op locatie gefilmd of in kleine studio’s. De kwaliteit van consumenten camera’s is de laatste jaren flink vooruit gegaan, dus ook dat hoeft niet zoveel meer te kosten. En verder maken creatieve computerkids met low budget animatie software en mash-up tools regelmatig dingen waar dure editors en animators jaloers op zijn. Als er bekende sterren figureren in webseries krijgen ze hier vaak niet de hoofdprijs voor, sterker nog ze doen het vaak voor niets tussendoor als ze even geen opnamen hebben voor andere films of programma’s.

Als je kijkt naar succesvolle webseries lijken urgentie en humor de keywords voor succes. Vloggers en webjournalisten zijn in staat het nieuws te brengen op het moment dat het gebeurt, urgent! Een succesvol web based journalisten netwerk is The Young Turks. Zij claimen het eerste internet based news show te zijn en de video’s op hun Youtube kanaal worden maandelijks gemiddeld 13 miljoen keer bekeken.

Humor is ook een genre dat heel goed uit de voeten kan op het web. Het succes New Kids in Nederland of ‘Between two Ferns‘ met Zach Galifianakis van het Amerikaanse Funny or Die zegt eigenlijk al genoeg. Natuurlijk zijn niet alle afleveringen even geweldig, maar daar is ook ruimte voor op internet. Het ontdekken van dat ene leuke filmpje dat je kunt doorsturen naar je vrienden is onderdeel van de kijkervaring op het web.

Traditionele media versus Youtube
Er wordt de laatste tijd veel geschreven over de strijd tussen televisie en internet. Gaat Youtube het winnen van traditionele broadcasters? Op VK.nl verscheen onlangs het artikel met de titel ‘5 jaar YouTube: webvideo onttroont televisie’.

Traditionele broadcasters zijn in ieder geval al wel bezig om de mogelijkheden en voordelen van webseries te verkennen. Zo worden webseries ingezet op momenten dat de serie op televisie niet loopt, een goed voorbeeld hiervan is Battlestar Galactica: The Resistance van SciFi Channel.

Ook wordt er geëxperimenteerd met alternatieve kijkvormen op het web zoals bij The Cube van HBO, in de player op de site kan je 1 verhaal over een affaire letterlijk van 4 verschillende kanten bekijken door ‘the Cube’ te draaien. Technisch te ingewikkeld voor televisie, maar juist wel erg geschikt voor het web.

Citizentube is een project van Youtube en hiermee tonen zij aan dat zij op het gebied van participerende journalistiek al een stap verder zijn dan veel traditionele actualiteitenrubrieken op TV. Zo deden ze onder andere een interview met President Obama op basis van vragen die door vloggers werden geupload op de videowebsite. Nog een interessant voorbeeld is Video your Vote waarbij tijdens de verkiezingen in Amerika aan kiezers in het hele land werd gevraagd om verslag te doen van hun gang naar de stembus. Dit project deed Youtube in samenwerking met de Amerikaanse publieke omroep PBS. Dat Youtube wil samenwerken en haar kennis graag wil delen blijkt ook uit het project Youtube Direct.Zelf aan de slag!
Enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met je eigen webserie? Lees dan ook even het boek ‘Stand-out Shorts, shooting and sharing your films online’ van Russell Evans. Hierin legt hij aan de hand van interviews met ervaren makers stap voor stap uit hoe je de beste video’s voor het web maakt. Van scenario, camera, belichting, locatie en montage tot tips voor het viral maken van je video en de keuze van videoplatforms.

Wat te melden? Reageer!

Commenting is not available in this channel entry.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.