Premiere Upload Cinema Web Video Top 40

31-01-2012 - Door Hilde de Jong

Zondag 29 februari 2012 presenteerde Upload Cinema de webvideo Top40 2011 in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Ik stemde mee vanaf rij10, want wij alias 'het publiek' werden uitgenodigd om de vertoonde video's via de mobiele site te ranken.

'Het aanzien van 2011' meets Youtube:  Royal Wedding, Arabische Lente, Nyan Cat, Table Cloth Trick, Ape with AK-47, Tsunami, The Capture of Gadaffi, Rebecca Black, Hot Chicks of Occupy…..

Upload Cinema oprichter Dagan Cohen presenteerde de video's vanuit zijn campingstoel tussen Occupy tentjes op het podium van de Stadsschouwburg. De Web VideoTop 40 van 2011 werd samengesteld door het publiek (je kon jouw suggestie insturen) en de redactie van Upload Cinema. 

Wat verdient je aandacht?

Lex Runderkamp (NOS) vertelde een bijzonder verhaal bij een door hem meegebracht fragment van Mo Nabbous (1983-2011). Nabbous was het gezicht van citizen reporters in Libië. Hij sprak met lokale bevolking en maakte Engelstalige reports die hij via internet wist te verspreiden. Met zijn verslagen bereikte hij een groot publiek over de hele wereld, tot zijn dood in 2011. Runderkamp wees tijdens de feestelijke Upload Cinema avond nog maar eens op het belang van internet en citizen reporters voor journalistiek anno nu.

Een voorbeeld van videomateriaal dat we zonder citizen reporters en internet nooit te zien hadden gekregen is 'The Capture of Gadaffi'. Bizarre beelden (niet voor tere zieltjes) van Gadaffi die te paken wordt genomen. Dit bewijst weer dat beeldkwaliteit er vele malen minder toe doet als de nieuwswaarde zo groot is.

Don't be afraid: niet alleen oorlog en terreur... De Webvideo Top40 bestaat verder vooral uit vermakelijke video's en entertainment. Zoals deze spraakmakende viral voor de film Planet of the Apes.

De trend door 2012 volgens Upload Cinema?
Grandma & Grandpa take over the web. Cohen verwacht veel ouderen in de hoofdrol van webvideo's het komende jaar. Zullen ze net zo leuk zijn als de oudjes Rita & Frank in de video 'Did You hear a Click?'

Ook een avond webvideo's kijken op het grote doek? Check hier waar het het upload cinema theater de komende maanden neerstrijkt.

 

Wat te melden? Reageer!

Commenting is not available in this channel entry.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.