girl drawing winky dink

2e scherm ‘avant la lettre’: Winky Dink

21-09-2011 - Door Hilde de Jong

Een stukje TV geschiedenis: Met de Winky Dink and You Magic Kit ontdekten kinderen het tweede scherm lang voordat de iPad bestond. In de jaren '50 ontwikkelde Harry Prichett voor CBS de eerste interactieve televisie show.

Op zaterdagochtend presenteerde Jack Barry de show 'Winky Dink And You'. Amerikaanse kinderen volgden de avonturen van het cartoonfiguurtje Winky Dink en zijn hond Woofer. Succesfactor van de show was de 'magic drawing screen', een groot stuk plastic dat door middel van statische elektriciteit op het tv scherm kon worden gekleefd. De kit die verkrijgbaar was voor 50 cent bevatte naast het stuk plastic ook verschillende krijtjes.

Door op tv een 'connecting the dots' tekening in te vullen, hielpen kinderen thuis Dinky Wink verder te helpen in een verhaal. Hoe? Door een brug te tekenen om een rivier over te steken bijvoorbeeld. Ook konden kinderen Winky Dink helpen door geheime boodschappen te ontcijferen.

Het programma was erg succesvol en een mooi voorbeeld van interactieve tv marketing en het tweede scherm avant la lettre. CBS maakte een eind aan de show uit angst voor stralingen van de televisieschermen en klachten van ouders over kinderen die op televisies tekenden. Toch jammer. Tijd voor Winky Dink 2.0? Bestaat er al een 'teken-op-video' app? 

Wat te melden? Reageer!

Commenting is not available in this channel entry.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.