studio smeerolie - vergeet me niet

Nederlands design talent exposeert in Milaan

03-04-2012 - Door Hilde de Jong

Designhoofdstad Milaan is in april dé plek om het nieuwste werk van ontwerpers uit de hele wereld te ontdekken. De belangrijkste meubel- en designbeurs ter wereld, Salone Internazionale del Mobile, markeert traditiegetrouw de start van het nieuwe designjaar.

Het Nederlandse design talent Karlien van Leeuwen debuteert dit jaar met haar werk op de show in Milaan. De oprichtster van Studio Smeerolie studeerde in 2011 af aan de Gerrit Rietveld Academie met de installatie ‘Vergeet me niet’: tijdelijke bloemenstalling op locatie. Van Leeuwen toont haar ontwerp van 17 t/m 22 april 2012 aan het internationale design publiek in Ventura Lambrate.

Studio Smeerolie maakt service design op locatie. Ze betrekt bezoekers actief bij haar werk, speelt met hun verwachting en breekt in in de verbeelding van mensen. In Milaan presenteert Van Leeuwen haar visie op ‘service design’: “Een onverwachte dienst die zichzelf onmisbaar maakt. Interactie tussen het publiek en mijn werk is essentieel, zonder de invulling van het publiek is mijn werk een lege huls. Eigenlijk ben ik een katalysator van ideeën en contact tussen mensen.”

Uitgangspunt voor het werk ‘Vergeet me niet’ vormde het publiek van de afstudeershow van de Gerrit Rietveld Academie. Van Leeuwen: “Ik zocht een oplossing voor de grote hoeveelheid boeketten die de studenten van hun vrienden en familie ontvingen. Als veel bloemen zich op een plek verzamelen is er vaak iets bijzonders aan de hand. Het krijgen van een boeket is iets moois, maar soms ook onhandig. Om een last uit handen te nemen creëerde ik een bloemengarderobe waar boeketten tijdelijk verzameld en verzorgd worden.”

Met deze indrukwekkende installatie van touw, staal en katrollen zette van Leeuwen samen met het publiek de Gerrit Rietveld Academie letterlijk in bloei. “Door je als ontwerper ‘dienstbaar’ op te stellen richting het publiek verandert de relatie. Je bent toegankelijk en kan zo makkelijk dicht bij mensen komen."

‘Vergeet me niet’ is van 17 t/m 22 april 2012 te zien op de Ventura Runway in Milaan. Deze locatie in Ventura Lambrate is speciaal gereserveerd voor opkomend design talent. Toevalig in Milaan en benieuwd naar Studio Smeerolie in actie? Karlien van Leeuwen geeft dagelijks om 17:00 uur een live demonstratie.

 

Wat te melden? Reageer!

Commenting is not available in this channel entry.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.