global trade project

Global Trade Project: social media & fair art

17-11-2010 - Door Hilde de Jong

Via het DOE-HET-NIET-ZELF netwerk (leuk initiatief!) kwam ik in contact met Elmar Haker de initiator van het Global Trade Project Op 9 november vertrok Elmar uit Nederland met het doel om in 10 maanden rond de wereld te reizen en te onderzoeken in hoeverre het internet en sociale media kunnen bijdragen aan het opzetten van eerlijke handel.

Global Trade Project

Met de website – www.globaltradeproject.com – geeft  Elmar een digitaal podium aan talentvolle kunstenaars en handwerkers uit de hele wereld. Hoe? Door de kunstenaars in filmpjes over hun werk te laten vertellen. Het project is met name gericht op kunstenaars en handwerkers die zelf normaal gesproken niet de kennis en mogelijkheid hebben om zich via internet aan de wereld te presenteren.

Wat zijn de voordelen?
- Talentvolle kunstenaars en handwerkers krijgen met behulp van het netwerk van de reiziger en de bezoekers van de website een internationale markt.
- Voor de kunstenaar/handwerker is het een marktonderzoek op het internet, met als doel dat zij de potentie hiervan gaan inzien en hier in de toekomst gebruik van gaan maken.
- Klanten kunnen nu zien van wie ze een bijzonder product kopen, dat het op een eerlijke wijze wordt gemaakt en wie zij daarmee steunen.
- Geen overhead kosten (huisvesting, consultants, reclame, etc.) en totale transparantie van de prijs (klanten over de hele wereld zien precies hoeveel van hun geld naar de kunstenaar gaat).
- Een groot bereik in een korte tijd via sociale media. Bijzondere kunstenaars met een bijzonder product krijgen uiteraard meer ‘hits’.
- Investeerders kijken ook mee en kunnen besluiten in een product en de maker daarvan te gaan investeren.

Doel

Elmar ziet zijn reis als een marktonderzoek voor de mogelijkheden van dit concept. “In de toekomst wil ik van de website een portaal maken waarop andere reizigers ook een digitaal podium kunnen geven aan talent. Daarnaast hoop ik dat het talent in een later stadium zichzelf gaat presenteren en de daarvoor benodigde stappen onderneemt (vestiging, bankrekening, chamber of commerce, etc.). Om tot dit ideaalbeeld te komen moet ik het echter eerst zelf ‘voor’ doen. Welke uitdagingen komen kijken bij dit concept? Waar liggen kansen? Welke bestaande netwerken kunnen worden ingezet?”

Meer informatie over Elmar en zijn avontuurlijke onderneming vind je opwww.globaltradeproject.com

 

Wat te melden? Reageer!

Commenting is not available in this channel entry.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.